Een moestuin is voor groenten en bloemen horen in de siertuin. Dit is de meest gangbare opvatting maar zo hoeft het zeker niet te zijn want wist je dat er ook eetbare bloemen bestaan? Het is belangrijk om ook in de moestuin wat plaats te houden voor bloemen zodat bijen, hommels en vlinders aan voedsel geraken. Bovendien zorgen deze insecten voor een goede bestuiving van je gewassen waardoor je meer en mooiere vruchten krijgt.
Er zijn 4 manieren om voor bloemen in de moestuin te zorgen:
1. Teel vruchtgroenten (tomaten, paprika’s, pepers, aubergines, pompoenen, courgettes, komkommers, meloenen), erwten en bonen, kleinfruit (trosbessen, kruisbessen, frambozen, bramen, blauwbessen, aardbeien) en kruiden
Dit is het meest voor de hand liggende natuurlijk. Voor deze groenten moet er eerst een bloem bevrucht worden vooraleer de vrucht of (bij erwten en bonen) de zaden kunnen groeien. Dit in tegenstelling tot de bladgroenten, wortelgroenten en kolen waarbij je een deel van de plant eet (bladeren, stengel, knol) nog voordat deze in bloei komt. Kruiden zoals bieslook, oregano en tijm zijn meerjarige planten die dan ook elk jaar voor bloemen zorgen.
2. Teel eetbare bloemen (damastbloem, Tagetes of afrikaantje, goudsbloem, bernagie, Oost-Indische kers, groot kaasjeskruid, …)
Behalve Oost-Indische kers zijn dit allemaal ook bloemen die veel nectar en stuifmeel leveren aan bijen en andere insecten. Er zijn trouwens nog veel meer eetbare bloemen. Je kan er meer over terugvinden op deze Nederlandse website, versvancees.nl, van een man die gespecialiseerd is in het telen van eetbare bloemen (en kruiden en vergeten groenten). Wie geïnteresseerd is moet daar zeker eens een kijkje nemen en ook op zaaisite.nl vind je veel informatie terug. Je kan de bloemen verwerken in een salade voor extra kleur en smaak.
3. Laat een deel van je gewassen tot bloei komen
Als je teveel radijsjes zaaide kan je een deel ervan tot bloei laten komen met als resultaat vele mooie witte bloemetjes die druk bezocht worden door bijen en hommels. Van rucola plantjes, die net zoals de radijsjes behoren tot de Brassicaceae familie alias de kruisbloemigen, kan je telkens maar enkele blaadjes plukken zodat de plant verder kan groeien en uiteindelijk in bloei komt. Ui, look en prei (de Allium familie) zijn in feite tweejarige planten die wanneer je ze niet oogst het jaar erop prachtige bloemen geven die veel nectar en stuifmeel leveren. Probeer het eens! Al deze bloemen zijn bovendien ook eetbaar, je kan ze net zoals de andere eetbare bloemen gebruiken voor wat extra kleur en smaak in een salade.
4. Zaai een groenbemester die tot bloei komt
Voorbeelden van zo’n groenbemesters zijn phacelia, wikke, klaver, lupine, mosterd en tagetes. Zorg er wel voor dat je op tijd (voordat het zaad gevormd is) de bloeiende bloemen maait of onderwerkt om te vermijden dat de plant het jaar erop spontaan tussen je groenten verschijnt.
Met deze tips heb je een mooie, kleurrijke moestuin waar ook nog wat te halen valt voor insecten die in ruil dan ook nog eens je vruchtgroenten bestuiven. Win win in het kwadraat!
Advies nodig bij de aanleg van je moestuin? Lees hier meer over ecologisch tuinontwerp of neem contact op via deze link.