De bloemrijke leeftuin van Greet

Greet maakte van haar tuin een bloemrijke leeftuin met veel verschillende bomen, struiken en planten. In de tuin is heel wat ruimte voor spontane ontwikkeling en jaarlijks worden er heel wat vogels, kikkers, padden en insecten geboren.

Wat betekent een natuurlijke of ecologische tuin voor jou?

Een ecologische tuin is voor mij een tuin waarin je laat groeien wat er groeit, al zijn er sommige planten die je wat binnen de perken moet houden omdat ze anders alles domineren. Zo heb ik in mijn tuin veel Robertskruid (Geranium robertianum), een plant die door veel mensen als ‘onkruid’ beschouwd wordt maar prachtige paarse bloemetjes geeft. Ecologisch betekent voor mij ook dat de vogels en insecten zich thuis voelen. Ik heb dan ook vele vogelnestkastjes, bijenhotels voor solitaire bijen, en enkele bijenkasten met honingbijen staan. In een niet te propere tuin voelen deze diertjes zich helemaal thuis.

Waarom koos je voor een ecologische tuin?

Ik tuinier op deze manier omdat dit voor mij heel natuurlijk aanvoelt en past bij mijn levenswijze. Het komt gewoon vanzelf.

Wat is je favoriete plaats in je tuin?

Mijn favoriete plaats in onze bloemrijke leeftuin varieert doorheen de dag. ’s Morgens zit ik graag in de veranda om te ontbijten. ‘s Middags of als er bezoek is in de schaduw van de boerenjasmijn. Als de kleinkinderen hier zijn zit ik in de speeltuin, en ‘s avonds zit ik vaak aan de chalet vanachter bij de bijtjes. Daar is het heel rustig en hoor je alleen de vogeltjes. In de loop van de dag zit ik ook soms op de rand van de vijver om van de zon te genieten.

Wat zou je graag nog realiseren?

Ik heb geen grote plannen in het vooruitzicht. De tuin is altijd in beweging maar nu is hij grotendeels af. Er zijn veel fruitbomen zoals appels maar ook minder courante vruchten en oude vergeten vruchten zoals mispels, kweepeer, vijgen, buitendruiven, diverse soorten kleinfruit en paw-paw hebben een plaats.

Een echte groentetuin is er niet, maar in borders verspreid over de tuin vindt je hier wel rabarber, pompoen, courgette,aardperen, tomaten, suikermaïs en aardbeien.

Er is een bloemenweide voor de honingbij. En in een strakke vijver zwemmen onder andere steuren en goudwinde. Het kleine vijvertje in de bloemenweide is dan weer een paradijs voor kikkers en salamanders. Kortom ik ben tevreden met mijn prachtige, groene oase in het centrum van het dorp.

 

Lees hier hoe ons ontwerp in zijn werk gaat of neem contact op om te horen hoe wij je kunnen helpen bij het realiseren van jouw ecologische tuin.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *