De ecologische kruidentuin van de familie Oprins

Plantentuin ‘De Kleine Boerderij’ Merksplas is een collectietuin van 8 ha gelegen in het Kempische Merksplas.  Een belangrijk onderdeel van deze tuin is de ecologische kruidentuin waar ze ook lessen kruidenleer geven. De tuin van de familie Oprins is dus in de eerste plaats een demonstratietuin gericht op natuur, educatie en welzijn waar mensen ideeën kunnen komen opdoen.

Wat betekent een natuurlijke of ecologische tuin voor jou?

Een ecologische tuin is heel logisch en natuurlijk. Het is op zoek gaan naar een balans tussen de planten- en de dierenwereld.  Zorg voor voldoende variatie aan planten, dan krijg je een mooi evenwicht.  Je trekt bijen aan en ondersteunt hen hiermee in de moeilijke tijden die hun soort beleven.  En deze bijen en andere insecten gaan er samen voor zorgen dat je verhaal helemaal klopt.  Enerzijds is het mooi om deze samenhang tussen planten en dieren in je tuin te zien, anderzijds versterken ze elkaar en is het ook heel belangrijk voor de bestuiving.

Waarom koos je voor een ecologische tuin?

In een demonstratietuin is het heel belangrijk dat je de mensen probeert te inspireren.  We laten hen zien hoe je bijvoorbeeld bloemenborders kan plaatsen die als buffet voor bijen en andere insecten kunnen dienen.  Maar ook de kruiden in onze ecologische kruidentuin zijn de moeite waard. De schadelijke insecten gaan dan ook eerder op de bloemenborders af dan op de bomen en struiken die er rond staan en trekken ook nog eens de natuurlijke vijanden van deze schadelijke insecten aan.
Sinds enkele jaren zijn wij een educatief centrum waar lessen in groenzorg en kruidenleer gegeven worden.  Het ecologisch element is een rode draad doorheen al onze lessen.  We willen de mensen die onze tuin bezoeken ideeën meegeven waarmee ze aan de slag kunnen in hun eigen tuin.

Wat is je favoriete plaats in je tuin?

Mijn favoriete plaats is de ecologische kruidentuin.  Die hebben we in 2014 aangelegd toen we met onze kruidencursus begonnen zijn en biedt plaats voor een 200-tal kruiden. In dit stuk van de tuin heb je bijna het hele jaar door kleuren, geuren en smaken die de zintuigen kunnen prikkelen.

Wat zou je graag nog realiseren?

Onze collectietuin is eigenlijk nog in zijn beginstadium, zowel qua aanplanting als qua organisatie. Naarmate de planten langer staan en kunnen groeien, zal het uiterlijk en de sfeer van onze tuin mee evolueren.

Momenteel zijn we nog maar enkele keren per jaar te bezoeken. Ons doel is ook om op korte termijn regelmatig bezoekers te kunnen ontvangen, het hele jaar door.  Om te beginnen 1 of 2 dagen per week. Het is niet de bedoeling dat dit project een grote commerciële functie krijgt, het respect voor planten en natuur primeert. We willen een centrum zijn voor natuur, kennis en welzijn dat we met zoveel mogelijk mensen kunnen delen.

Het doel van onze tuin is om mensen terug meer contact te laten maken met de natuur, met planten.  Om de mensen stil te laten staan bij de verscheidenheid en de mogelijkheden die er zijn met planten. Het zou mooi zijn moesten we er op deze manier mee voor kunnen zorgen dat er meer diversiteit verschijnt in de (Kempische) tuinen.

Wie meer wil weten over de plantentuin ‘De Kleine Boerderij’ in Merksplas, de bezoekmogelijkheden of hun cursussen kan een kijkje nemen op hun website plantentuinmerksplas.be.

 

Lees hier hoe ons ontwerp in zijn werk gaat of neem contact op om te horen hoe wij je kunnen helpen bij het realiseren van jouw ecologische tuin.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *