De familietuin van Thijs

Thijs heeft een bijvriendelijke tuin waarbij de aandacht dus vooral uitgaat naar planten die veel nectar en stuifmeel produceren voor de bijen. Hij deelt deze tuin met zijn vrouw (die imker is) en twee zoontjes.  

Wat betekent een natuurlijke of ecologische tuin voor jou?

Een tuin die heel natuurlijk is met planten van hier, inheemse planten, die weinig werk vraagt en zichzelf wat onderhoudt. Voor mij betekent dit ook een tuin waar ruimte en mogelijkheden in zijn om te spelen. Een duurzame tuin dus waarin je ook jezelf kan zijn.

Waarom koos je voor een ecologische tuin?

Omdat het gemakkelijk is dat het zichzelf onderhoudt. Je moet niet bezig zijn met onkruid wieden omdat de tuin zo ontworpen is dat hiervoor geen plaats is. Ik kan mij herinneren dat mijn ouders constant bezig waren met onkruid wieden. Inheemse planten vragen ook minder onderhoud qua water geven enzo. Bovendien houd ik wel van wat wild en pit in de tuin, de planten mogen door elkaar groeien en hun ding doen. Ten derde mag er in gespeeld en geleefd worden, ook door ander dieren en insecten. Het is ook leuk voor de kindjes om dieren te spotten en te zien wat er allemaal leeft in de tuin.

Een ecologische tuin is gemakkelijk. Ik kan mij herinneren dat mijn ouders in hun tuin constant bezig waren met onkruiden wieden.

Wat is je favoriete plaats in je tuin?

De zelfgemaakt hangmat,  de wilgenhut en de ‘wilde’ moestuin waarvoor we een stukje verharding weg gedaan hebben. De kasseien waren ervoor heel onderhoudsintensief, er groeide veel onkruid tussen. Ik vind het leuk om in de moestuin op ontdekking te gaan en daar tomaatjes, courgetten en andere lekker groenten in te vinden. De wilgenhut was een experiment van mij maar ik had helaas de juiste kennis niet, daar had ik mij beter in laten begeleiden. Ik gebruikte willekeurige takken maar die vormden geen wortels en stierven af. Door wat wilgentakken toe te voegen begint de takkenhut nu toch echt te leven. De hangmat die ik zelf heb gemaakt en aan de pruimenboom en het klimrek hangt is leuk om in te liggen en naar de bomen te kijken, ik heb graag een plaats buiten om in te rusten.

Wat zou je graag nog realiseren?

Een kampvuurkring! En een boomhut in de pruimenboom, verbonden via een loopbrug met het klimrek van de kinderen. Ik bouw graag dingen en vind het leuk om te zien dat de kinderen zich in de tuin kunnen uitleven.

 

Lees hier hoe ons ontwerp in zijn werk gaat of neem contact op om te horen hoe wij je kunnen helpen bij het realiseren van jouw ecologische tuin.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *