De vogelvriendelijke tuin

Vogels zoeken je tuin op voor voedsel, veiligheid en nestgelegenheid. Hoe beter je in deze behoeften voorziet, hoe meer vogels en hoe gevarieerder de soorten die je in je tuin aantreft. En daarvoor hoeft je tuin echt niet groot te zijn.

Voedsel

Vogels hebben een hoge lichaamstemperatuur en verbruiken veel energie tijdens het vliegen, daarom zijn ze voortdurend op zoek naar voedsel. Vooral in de winter kunnen vogels hulp gebruiken. Insecten verdwijnen dan onder de grond, alle bessen zijn geplukt en zaden zijn moeilijker te vinden door de regen en de sneeuw. Bovendien zijn de dagen korter en is er dus minder tijd om voedsel te vinden. Van december tot april voorzie je daarom best vetrijke producten zoals vetbollen, pindaslingers, pindakaas,… Ook op andere momenten in het jaar kun je vogels helpen door voedsel aan te bieden. De benodigde voedingstoffen variëren wel. Zo hebben vogels in de lente meer nood aan eiwitten en kalk, je kan dan bijvoorbeeld voederen met meelwormen en fijngestampte eierschalen. Brood, kruimels en fruit kan je het hele jaar door voorzien. Maar het gemakkelijkste en meest effectieve is een goed ingerichte tuin met de juiste beplanting. Bessenstruiken, zaadplanten en bloemen die insecten lokken maken van je tuin een vogelparadijs.

Voedertips:

 1. Voeder met regelmaat en op een vaste plaats, de vogels moeten op jouw kunnen rekenen en hebben een vaste route waarlangs ze op zoek gaan naar voedsel.

 2. In elke jaargetijde kan voedselschaarste optreden, je kan de vogels dus het hele jaar door een handje helpen met voedsel aangepast aan hun noden van dat moment.

 3. Zorg het hele jaar door voor schoon drinkwater.

 4. Leg de voederplaats in de buurt van één of meerdere vluchtwegen en zorg dat vogels snel dekking kunnen vinden in een dichte struik.

 5. Denk ook aan natuurlijk voedsel: bessenstruiken en zaadplanten worden erg gewaardeerd.

vogelvriendelijke tuin

Nestgelegenheid

Vogels bouwen hun nest graag op een beschutte plaats. Mezen en mussen maken dankbaar gebruik van nestkastjes maar sommige vogels verkiezen eerder dicht struikgewas, een hoge boom of een begroeide gevel. Door al deze elementen in je tuin te voorzien creëer je een divers aanbod aan nestgelegenheid die de diversiteit van vogels in je tuin ten goede komt! Daarnaast hebben vogels ook nestmateriaal nodig. Laat daarom dood hout en bladafval liggen. Ook stukjes wol en katten -of hondenhaar wordt wel eens gebruik om nesten mee te bouwen.

Veiligheid

Plant struiken, bomen en hagen. Deze worden niet alleen gebruikt als nestplaats maar ook om te schuilen voor hun natuurlijke vijanden.

10 Elementen die niet mogen ontbreken in een vogelvriendelijke tuin

 • Bomen geven schaduw in de zomer en beschutting in de winter. Vogels vinden er dekking, voedsel en nestgelegenheid.
 • In een smulhaag van bessendragende struiken zoals framboos, rode bes, braambes, zwarte bes, kruisbes en vlier vinden vogels gedurende een lange periode voedsel maar ook nestgelegenheid en bescherming. Egels kunnen onder de haag door van tuin naar tuin.
 • Een composthoop is rijk aan insecten, wormen en kevers. Daar smullen de vogels van!
 • Een vijver of waterschaal is ideaal om uit te drinken of in te baden.
 • Een voedertafel zorgt voor een vaste en gemakkelijk herkenbare voederplek. Zo kan je zelf de vogels goed observeren.
 • In een begroeide schutting vinden vogels ook voedsel, nestgelegenheid en beschutting.
 • Een nestkastje voorziet mezen en mussen van nestgelegenheid.
 • Van een moestuin durven vogels ook al eens mee snoepen, deze vormt een goede aanvulling op hun voedselvoorziening.
 • Een begroeide gevel zorgt voor extra nestgelegenheid voor mussen en winterkoninkjes.
 • Een border met inheemse planten trekt veel insecten aan die voor de vogels als voedsel dienen. In het najaar vormen de zaden voedsel voor mezen, mussen en groenlingen.

Wil je aan de slag met deze informatie? Lees dan hier hoe wij je kunnen helpen met een tuinontwerp of neem contact op via deze link.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *