Mulchen betekent letterlijk de grond toedekken, een proces dat eigenlijk continu van nature plaatsvindt. In bossen wordt de bodem afgedekt door een dik pak afgevallen bladeren en in meer open landschappen groeit elk stukje grond dat vrijkomt binnen de kortste keren dicht met allerlei (pioniers)planten. Het is dan ook tegennatuurlijk om in je tuin naar een onkruidvrije ‘lege’ bodem te streven en dat zal je daarom heel wat werk kosten. Zoals ik al eerder schreef is één van de oplossingen het planten van bodembedekkers, door hun dichte begroeiing krijgen onkruiden geen kans meer. Soms is de bodem echter maar tijdelijk vrij, bijvoorbeeld na het aanplanten van een nieuwe border is er vaak open ruimte tussen de jonge plantjes die later zal verdwijnen. Ook een moestuin kan in de winter tijdelijk leeg staan. De beste oplossing is dan om te mulchen.
De voordelen van mulchen
- Tegengaan van onkruid
Mulchen zorgt voor een gemakkelijkere tuin! Doordat daglicht de bodem niet kan bereiken wordt het groeien van onkruid tegengegaan. - Toevoegen van organisch materiaal en voedingstoffen
Bij de afbraak van het bodembedekkend materiaal komen voedingsstoffen vrij die door de plant gebruikt kunnen worden om beter te groeien. Resultaat: gezonde planten die minder last hebben van ziekten en plagen. - Verbeteren bodemkwaliteit
De bodemstructuur verbetert ook door het organisch materiaal en het bodemleven wordt gestimuleerd. - Beschermen van de grond tegen weersomstandigheden
In het voor- en najaar kan de bodem meer warmte vasthouden en in de zomer worden de verschillen tussen dag- en nachttemperaturen verkleind. Bovendien droogt de bodem minder snel uit doordat de verdamping van water vertraagt. - Tegengaan van erosie
Tenslotte beschermt de bodembedekking de bodem tegen wegspoelen door regen.
Soorten mulchmateriaal
Herfstbladeren, grasmaaisel, houtsnippers, stro of compost.
Hoe mulchen?
- Gebruik zuiver materiaal dat vrij is van onkruidzaden en ziektekiemen.
- Leg geen te dikke laag (meer dan 12 cm dik). Een dikke laag vochtig organisch materiaal beperkt de luchttoevoer en kan gaan rotten. Uit een dikke laag houtsnippers kunnen bovendien hars en looizuur vrijkomen die schade toebrengen aan de wortels van jonge planten. Maar ook een te dunne laag (minder dan 4 cm dik) kan voor problemen zorgen. Naast het feit dat het mulchen dan minder effect heeft droogt een dunne laag ook sneller uit en kan door de wind en door vogels verspreid worden over je tuin.
- Vermijd het onderwerken van de mulchlaag in de bodem. Wanneer het organisch materiaal zich in de bodem bevindt gaan de bodemorganismen voedsel uit de grond trekken om het materiaal af te breken. Wanneer de mulchlaag op de bodem ligt vindt het tegenovergestelde plaats: de bodemorganismen komen er de voedzame delen uithalen, verteren ze en brengen de voedingselementen in de grond bij de plantenwortels.
Nadelen van mulchen
Geen. Wanneer je de mulch op een juiste manier toepast heeft hij enkel voordelen. Sommigen beweren dat de mulchlaag naast nuttige insecten ook slakken aantrekt die de planten kunnen schaden. Volgens anderen zorgt dit niet voor problemen omdat ook de concurrenten en vijanden van de slakken een plaatsje vinden in de mulchlaag en er zo een evenwicht ontstaat.
Kortom, mulchen zorgt voor minder werk en meer tuinplezier. Waarom zou je het niet doen?
Wil je aan de slag met deze informatie? Lees dan hier hoe wij je kunnen helpen met een tuinontwerp of neem contact op via deze link.
Bedankt voor de tip Sofie! We zouden de takken van onze wilgen gebruiken na veraxelen. Dit zouden we tussen onze siergrassen strooien. Ik heb twee vraagjes, mogen de wilgenbladeren er dan ook bij? En moeten de mulch tijdens de lente weghalen, of enkel als we daar begroeiing willen?
Dag Lomme, de bladeren mogen er zeker bij! Deze zullen sneller verteren den de houtsnippers maar dat is geen probleem. Je mag het hele jaar door mulchmateriaal laten liggen, tenzij je inderdaad op die plaats planten wil laten groeien. Succes!