De Droomgaard van Eric

Eric plantte een boomgaard, een toevluchtsoord voor rust, stilte en reflectie. Zijn droomgaard is daarnaast ook de plaats waar hij als burn-out coach zijn gesprekken voert. 

 

Wat betekent een natuurlijke of ecologische tuin voor jou?

De Duitse protestantse theologe Dorothee Sölle schreef dat het Hebreeuwse woord ‘paradijs’ in oorsprong letterlijk ‘omheinde boomgaard’ betekent. ‘Een omheinde boomgaard’, schrijft ze verder, ‘die je bewerkt, niet exploiteert, waar je met zorg voor de aarde iets creëert, en waar je samen werkt, deelt en geniet. Een boomgaard die je goed doorgeeft aan de volgende generatie.’ Wat een mooie metafoor, dacht ik toen.

 

Waarom koos je voor een ecologische tuin?

Ook een arts kiest zo z’n toevlucht, een plek waar het goed is om te verblijven en op adem te komen. Zelf – na het overlijden van mijn vriend-arts Geert Raes, acht jaar geleden – besliste ik om een stuk grond te kopen en er een boomgaard aan te leggen. Het leven ging mij te snel, te ondoordacht. Ik had nood aan rust en reflectie. Ik miste de natuur, de voeling met de seizoenen en het werken met mijn handen. De boer in mij werd wakker. En eigenlijk is mijn belangrijkste patient onze aarde, het is noodzakelijk dat we er zorgzaam mee omgaan.

 

Wat is je favoriete plaats in je tuin?

Het centrum moet voor mij perfect in orde zijn maar hoe verder van het centrum hoe meer verwilderd de tuin mag zijn. In de tuin hebben we een vuurplaats waar ik graag ’s avonds zit. En we hebben een serre, begroeid met hop, waar ik graag lees en schrijf. Deze serre is volledig gebouwd uit gerecupereerd materiaal en heeft twee verwarmingselementen met energie van zonnepanelen zodat we van maart tot oktober hier kunnen zitten. In de pergola met muren bezet met leem zit de jeugd graag met hun vriendengroep. Ook leuk vind ik ons composttoilet waar je helemaal op je gemak zit.

 

Wat zou je graag nog realiseren?

Ik wil heel graag een vijver, water is noodzakelijk voor alle dieren en insecten. We zijn met de aanleg begonnen maar hij is niet waterdicht en daarom is het idee aan het veranderen. We gaan de gemetste bak gebruiken als koelruimte voor het fruit en daarnaast een aparte vijver maken.

Een te overwegen stap is de techniek een beetje binnen te halen. Ik denk bijvoorbeeld aan een systeem om regenwater te verzamelen en via een irrigatiesysteem tot bij de planten te brengen. En voor de picknickzone eventueel een robotmaaier. We hebben energie op overschot van de zonnepanelen en laden hier onze elektrische auto en fiets op. Eventueel nog een zonneboiler voor warm water om af te wassen, maar eigenlijk wil ik onze eenvoudige waterpomp houden als een vorm van solidariteit met mensen waarvoor dit water halen dagelijkse realiteit is. Volgend jaar wil ik ook meer in de richting van permacultuur gaan, met groenten tussen de bomen.

 

Wie interesse heeft in het werk van Eric en de projecten waaraan hij meewerkt kan een kijkje nemen op zijn website ericboydens.be.

Lees hier hoe ons ontwerp in zijn werk gaat of neem contact op om te horen hoe wij je kunnen helpen bij het realiseren van jouw ecologische tuin.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *