Maak zelf een wilgenhut

wilgenhut

Wat is een wilgenhut?

Een wilgenhut is zoals de naam zegt een hut gemaakt uit wilgentakken. Het originele aan een wilgenhut is dat hij leeft! De takken die je in de grond steekt gaan wortelen en krijgen in het voorjaar blaadjes. Zo’n hut is ideaal voor een kindvriendelijke tuin want kinderen hebben graag een plaats waar ze zich kunnen verstoppen. Ze kunnen er met hun fantasie een eigen wereldje creëren. Daarnaast komen er vroeg in het voorjaar wilgenkatjes aan de takken. Zo vormen de wilgentakken één van de eerste bronnen voor stuifmeel. Voedsel dat de bijtje en hommels broodnodig hebben om hun broednest in het voorjaar te voeden.

Wanneer een wilgenhut bouwen?

Een wilgenhut begin je best te bouwen wanneer de planten in rust zijn, tussen november en begin maart.

Wat heb je nodig?

  • wilgentenen (vers afgesneden wilgentakken)
  • water
  • emmers
  • schop
  • snoeischaar
  • grondboor
  • handbijltje
  • boomzaag
  • tuinkoord + 2 paaltjes
  • natuurlijk bindtouw

Hoe maak je een wilgenhut?

Kap of zaag de wilgentenen af in het vroege voorjaar. De takken hebben idealiter een lengte van 1,5 à 2 meter en een schuin en glad snijvlak. Door de tak onderaan lichtjes met een mes in te krassen of te ontschorsen ontstaat er wondweefsel, hiermee bevorder je de groei van zijwortels. Heb je geen wilg die geknot moet worden? Ga dan een keertje mee wilgen knotten met vrijwilligers van een natuurvereniging en vraag of je enkele takken mag meenemen.

Wilgen zijn geen veeleisende planten maar hun voorkeur gaat uit naar vochtige bodems. Gebruik de paaltjes en het koord om een cirkel te tekenen. Sla daarvoor een paaltje op het middelpunt van de toekomstige hut in de grond en bind daarrond een touw met de straal van de cirkel.  Hiermee meet je de omtrek van de hut af. Boor om de voetstap een plantgat van ongeveer 50 cm diep met de bodemboor of gebruik hiervoor de schop. Giet vervolgens water in het plantgat en duw daarna een tak tot onderaan in het plantgat.  Buig overstaande takken naar elkaar toe en bindt de uiteinden vast met het touw. Wanneer het geraamte af is bind je de kruising van de bogen nog eens extra aan elkaar vast.

Als je een hut maakt met grote diameter kan je voor een dichtere begroeiing extra takken in de gaten steken die je dan kruiselings met elkaar verbindt zodat grote openingen dicht geweven worden. Zorg er wel voor dat je één opening vrij laat voor de toegangspoort. Wil je de hut nog iets meer gesloten dan plant je aan de kruisingen van de diagonalen telkens een tak die je recht omhoog tussen het geraamte weeft. Een toegansgsboog maak je door van een lange wilgentak de onderkant en de bovenkant langs weerkanten van de ingang in de grond te steken. Vul tenslotte alle gaten op met aarde en duw goed aan.

Het is leuk als je kinderen kunnen meehelpen met het maken van de hut. Ze kunnen bijvoorbeeld helpen met takken aangeven, water gieten en gaatjes opvullen.

wilgenhut

Hoe onderhoud je een wilgenhut?

In het begin moet je de stekken dagelijks begieten zodat de grond vochtig blijft. Op het einde van het eerste jaar vlecht je in de winter de uitgelopen soepele twijgen naar binnen. In de daaropvolgende jaar kan je bij uitbundige groei zowel langs binnen als aan de buitenkant bijsnoeien.

Varianten

De mogelijkheden met wilgentenen zijn eindeloos! Je kan met de wilgentenen bijvoorbeeld een tunnel maken maar je kan  ook een lange rij in elkaar gevlochten wilgentenen gebruiken als afscheiding. Voor kleine tuinen is een bonentipi een leuk idee. Je maakt met takken een hutje dat je laat begroeien met bonen, erwten of ander snelgroeiende klimplanten.

afscheiding met gevlochten wilgentakken

Advies nodig bij het bouwen van je wilgenhut? Lees hier meer over ecologisch tuinontwerp of neem contact op via deze link.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *